Prima Mașină – o nouă promisiune a Guvernului a fost îndeplinită

Mircea Drăghici, consilier onorific al prim-ministrului Victor Ponta pe probleme ce țin de industria auto, a participat luni, 6 octombrie a.c, la evenimentul de lansare a programului “Prima Mașină”, organizat de Ministerul Economiei. Deputatul PSD subliniază că, după programul Prima Casă, Prima Mașină arată efortul constant al Guvernului Ponta de a veni cu soluții în sprijinul tinerilor din România.

“Mă bucur că am putut fi parte a grupului de lucru interministerial care a elaborat și definitivat programul guvernamental “Prima Mașină”. Experiența dobândită în calitate de consilier onorific al premierului pe probleme de transport m-a ajutat să formulez propuneri utile pentru ca acest program să fie conturat în cea mai bună formulă posibilă. Salut faptul că autorităţile din cadrul Ministerului Economiei şi cei mai mari jucători de pe piaţa auto au ajuns la un acord pe acest proiect.

Obiectivul principal al programului “Prima maşină” este reprezentat de creşterea accesului la finanţare al persoanelor fizice care achiziționează un autoturism nou, în primul rând prin scăderea costului creditelor auto şi al avansului minim solicitat beneficiarilor faţă de condiţiile actuale ale pieţei bancare. Programul este destinat în principal tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 ani, dar şi celorlalte categorii de vârstă, pentru achiziţionarea primei maşini noi. Prin Program se stimulează cumpărarea autoturismelor mai puţin poluante, prin fixarea unei garanţii de stat mai mari pentru automobilele mai puţin poluante”, a declarat deputatul social – democrat.

Mircea Drăghici susține că acest program are consecinţe pozitive directe asupra creşterii vânzării de autoturisme noi şi a segmentelor orizontale conexe, oferind și beneficii producătorilor locali de automobile.“Dacia – Renault va putea vinde prin acest proiect, de exemplu, toate modele, mai puțin Dusterul. Loganul, Sandero sau Lodgy au variante de preț care nu depășesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta și B-Max sunt cele care se califică pentru finanțare.”

Se estimează că circa 20.000 de beneficiari  vor accesa anual programul guvernamental ceea ce poate conduce piaţa auto în decursul a 2 ani de zile la o pondere de 40% a achiziţiilor de autoturisme noi  de către persoanele fizice de la un nivel de doar 25% în prezent.