Mircea Drăghici: Prin adoptarea proiectului legii alegerilor parlamentare, Parlamentul va avea cel mai mic număr de parlamentari din anul 1990 şi până în prezent

Miercuri, 24 iunie 2015, Proiectul legii alegerilor parlamentare a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 273 voturi pentru, 10 împotrivă şi 8 abţineri. Mircea Drăghici, unul dintre iniţiatorii acestei legi, susţine că proiectul îmbunătăţeşte legislaţia în domeniul electoral, principalele elemente de noutate fiind: revenirea la sistemul de vot proporţional pe liste închise, definirea clară a noţiunii de fraudă electorală, crearea corpului experţilor electorali şi reglementarea organizării şi funcţionării Autorităţii Electorale Permanente.

“Alături de legea finanţării partidelor politice, adoptarea proiectului privind alegerile parlamentare oferă un semnal clar de îmbunătăţire şi reformă a legislaţiei electorale. Un succes din punctul meu de vedere este definirea în lege a fenomenului de fraudă electorală, precum şi înfiinţarea corpului experţilor electorali. De asemenea, proiectul de lege stipulează şi faptul că senatorii şi deputaţii se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului repartizării proporţionale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind un senator la 168.000 de locuitori, iar în cazul Camerei Deputaţilor – un deputat la 73.000 de locuitori. În acest fel, Parlamentul va avea cel mai mic număr de parlamentari din anul 1990 şi până în prezent.

Proiectul de Lege privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente completează lista celor 10 propuneri legislative semnate în calitate de iniţiator sau co-iniţiator şi devenite legi, de la începutul acestui mandat de deputat”, a menţionat Mircea Drăghici, Chestor al Camerei Deputaţilor.