Mircea Drăghici a inţiat o propunere legislativă pentru a veni în sprijinul acestora! Reprezentanţii persoanelor cu handicap sunt nemulţumiţi că sunt parlamentari care nu se interesează de ei

Sursa: TOP  •  Data publicării: 27.03.2014

Mâine, 29 martie, în sala de şedinţe a Consiliului Local Piteşti, între orele 10:00 – 13:00, Consiliul Director al ASCHF-R filiala Argeş, va prezenta spre aprobare membrilor prezenţi în A.G.A. raportul de activitate pe 2013, bilanţul contabil,   planul de activităţi şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014.

 

„Persoanele cu handicap nu sunt o prioritate pentru clasa politică“

Această întrunire constituie un bun prilej de a cunoaşte problemele reale cu care se confruntă părinţii din cele 54 de localităţi argeşene, membrii ai organizaţiei, care au în îngrijire copii/tineri cu handicap fizic din naştere, altfel spus vom fi informaţi de cât respect se bucură aceştia din partea autorităţilor locale de domiciliu, cu privire la salarizarea asistenţilor personali şi plata     indemnizaţiilor de însoţitor etc. Reprezentanţii ASCHF-R filiala Argeş transmit printr-un comunicat de presă că: „de 5 ani nu s-au indexat cu inflaţia cuantumurile drepturilor persoanelor cu handicap: 293 lei – grav, 234 lei accentuat şi 33,5 lei – mediu; nu constituie o prioritate pentru Guvern şi clasa politică, sintagma „persoane cu handicap“ neregăsind-o în discursurile: miniştrilor, prim-ministrului, europarlamentarilor, deputaţilor şi senatorilor sau ale reprezentanţilor autorităţilor locale.

Propunerea lui Drăghici a trecut de Senat

Există însă şi un deputat de Argeş care s-a interesat de problemele persoanelor cu  handicap şi care a realizat chiar şi o propunere legislativă pentru a veni în sprijinul acestora. Senatul României a adoptat, în a doua jumătate a lunii februarie a acestui an, propunerea legislativă prin care persoanele cu handicap ale căror afecţiuni au generat deficienţe funcţionale într-un stadiu ireversibil să nu se mai prezinte la reevaluare. Mai precis, comisia de reevaluare a stabilit un termen permanent al certificatului pentru persoanele în cauză să nu mai fie puse pe drumuri din moment ce afecţiunile sunt ireversibile. Iniţiativa legislativă a fost realizată chiar de chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD de Argeş Mircea Drăghici, şi vizează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. „Mă bucur că Senatul a adoptat propunerea legislativă prin care persoanele cu dizabilităţi vor scăpa de umilinţele la care au fost supuse abuziv prin rechemarea la comisiile de evaluare, astfel nu vor mai sta degeaba la cozi.“, a declarat parlamentarul de Argeş luna trecută în acest sens. În textul iniţiatorului se specifică: „Să se prezinte pentru reevaluare, la solicitarea structurilor competente în domeniu cu excepţia persoanelor cu handicap ale căror afecţiuni au generat deficienţe funcţionale şi/sau structural – anatomice într-un stadiu ireversibil, care nu pot urma programe de recuperare şi pentru care comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului“.