Exclusiv! Toate partidele au anunțat că vor vota marți legea lui Drăghici privind persoanele cu handicap!

Sursa: ProArgeș  •  Data publicării: 14.04.2014

Persoanele cu handicap nu vor mai fi nevoite să se prezinte la comisiile de reevaluare dacă suferă de un handicap care nu poate fi remediat. Toate grupurile parlamentare au anunțat, luni, în dezbatearea din plenul Camerei Deputaților, că vor susține la vot, marți, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.59 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap al cărei inițiator este Chestorul Camerei Deputaților, social-democratul Mircea Drăghici.  Dacă legea va trece mâine, ar fi o premieră pentru parlamentarii de Argeș, fiind pentru prima dată în perioada post-revoluție, când un proiect de lege inițiat de un singur deputat, fără co-inițiatori, reușește să devină lege. Sunt foarte puține cazurile în general, în Parlament, în care astfel de proiecte de lege au șanse de izbândă.

Propunerea legislativă prevede ca persoanele pentru care Comisia de evaluare a stabilit un termen permanent al certificatului  de încadrare în grad şi tip de handicap să se prezintă pentru reevaluare doar în situaţia în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiţiei lor medico-psiho-sociale sau în cazul în care sunt convocaţi de către structurile competente în cazul unor suspiciuni justificate în respectarea prevederilor legale privind încadrarea în grad şi tip de handicap.

Drăghici: Trebuie să eliminăm abuzurile și umilințele prin care trec persoanele cu handicap

Prin interpretarea acestui articol 59, comisiile de evaluare județene readuc la evaluare persoanele cu dizabilități care au modificări structural-anatomice ireparabile. Se comite un abuz față de acești oameni care și așa sunt bătuți de soartă, prin chemarea la reevaluare. Despre ce reevaluare mai poate fi vorba atunci când îți lipsește un picior sau o mână, membre care nu mai cresc? Mâine vă rog să votați împreună acest proiet de lege care va elimin abuzurile și umilințele la care sunt supuși acești oameni”, a afirmat, de la Tribuna Parlamentului, Mircea Drăghici. De precizat că proiectul de lege a vost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.

Deputatul PSD de Argeș a mai afirmat că, la reevaluare, vor mai fi chemate doar acele persoane cu dizabilități în privința cărora există sesizări că sunt încadrați eronat, sau în cazul cărora gradul de handicap a suferit modificări importante. “Am convenit și variantele cu domnii de la comisiile de muncă și sănătate, astfel încât, dacă se constată că este un diagnostic greșit pus, dacă sunt sesizări, persoanele cu dizabilități sunt chemate la reevaluare. Singurele cazuri sunt cele dacă sunt sesizări sau gradul de handicap a suferit modificări deosebite”, a mai spus Drăghici la susținerea proiectului său.
Florin Iordache, președintele Comisiei de muncă, a explicat care sunt urmările eficiente ale acestui proiect. “În ședința comună a comisiilor de muncă și de sănătate am ținut cont de avizele pozitive date de proiectele de lege. Am apreciat că este un proiet foarte bun”, a subliniat deputatul.

PPDD: O modificare pe care persoanele cu dizabilități o așteaptă

Liliana Mincă a anunțat că grupul PPDD din Camera Deputaților va vota proiectul deputatului de Argeș. “Prlamentarii PPDD nu suferă de orgolii așa cum am spus pentru proiectul dl deputat Drăghici și în comisia egalitate de șanse pentru femei și bărbați. Este o modificare pe care persoanele cu dizabilități o așteaptă. Este suficient cât am văut la televizor oameni care au fost umiliți suficient, ținuți la cozi la comisiile de evaluare. Voi vota pentru, alături de toți parlamentarii PPDD.

PNL: Un gest de normalitate și respect

Mircea Dolha, secretarul grupului PNL din Camera Deputaților, a anunțat că și liberalii vor susține proiectul, care vin în întâmpinarea rezolvării unor situații aduse în atenție și de către Avocatul Poporului. “Din păcate, în România, persoanele cu dizabilități sunt în general uitate și marginalizate. Grupul parlamentar al PNL susține orice inițiativă care aduce o îmbunătăâire pentru aceste persoane.
Inițiativa vine pentru a îmbunătăți procedeele legislative pe care le întâmpină de multe ori aceste persoane cu dizabilități. Este o măsură reperatorie pertinentă cu privire la persoanele cu dizabilități, așa cum se precizează și într-un raport al Avocatului Poporului. Un gest de normalitate și de respect pentru oamenii care se confruntă cu o situație dificilă socială și medicală”, a afirmat reprezentantul PNL.

Redă respectul pentru persoanele cu dizabilități

Cristina Nichita, deputat PSD, a afirmat că “este o măsură reparatorie. Redă respectul pentru aceste persoane. Grupul PSD va vota inițiativa colegului nostru”.

PMP: Ajută pacienții umiliți, dar și persoanlul medical

Proiectul depus de Mircea Drăghici va fi votat mâine chiar și de către parlamentarii Mișcării Populare: “inițiativa colegului nostru ne arată că medicina și sănătatea nu au culoare politică. Ajută acești pacienți umiliți foarte des, dar ajută și personalul medical care se încărca cu consultații repetate din șase în șase luni care uneori nu erau decontate de Casa de asigurări. Partidul Mișcarea Populară susține inițiativa”, a anunțat reprezentatul parlamentarilor trecuți la PMP.

UDMR: Elimină numeroase situații umilitoare

Arpad Marton a anunțat că și UDMR va suține proiectul: “Cred că majoritatea parlamentarilor care au birouri funcționale cu adevărat în teritoriu s-au confruntat cu persoane care reclamau astfel de situații. Este un gest binevenit, grupul UNDMR îl susține, dar ministerul are de muncă la aplicarea încadrării gradului de handicap. Este o problemă studoasă, care scapă situațiilor concrete unoeri și dau încadrări inferioare”, a afirmat reprezentantul maghiarilor.

PDL: Este necesară ca să nu mai apară abuzuri

Tinerl Petre, liderul PDL, a anunțat că și democrat-liberalii susțin această modificare, pentru că deși era reglementată prin ordin de ministru, nu era aplicată. “PDL susține inițiativa. Este reglementată prin ordin de ministru, dar nu s-a aplicat. Faptul că cei din teritoriu nu și-au făcut treaba și au chemat, prin abuz și pe cei cu handicap permanent, tot abuz este. Acum, dacă este forța juridică a legii, să sperăm că nu vor mai apărea astfel de abuzuri. Ca forță juridică, este bună, capătă caracter de lege”, a susținut democrat-liberalul.