Declaraţie privind situaţia medicilor din România

Situaţia medicilor şi a personalului medical din România a reprezentat întotdeauna o prioritate de acţiune politică, fiind un domeniu văduvit de resurse financiare în timpul guvernărilor precedente.

Implicarea directă în campanii care au vizat dotarea cu echipamente necesare pentru spitalele din judeţul Argeş, lansarea unor acţiuni pentru sănătatea argeşenilor, precum cele privind măsurarea glicemiei şi a tensiunii arteriale, soluţionarea problemei semnalate de Şeful Serviciului de Ambulanţă din Curtea de Argeş, cât mai ales demersurile în plan legislativ, demonstrează preocuparea mea permanentă faţă de sistemul sanitar din România.

În luna aprilie a acestui an l-am interpelat pe Ministrul Sănătăţii, domnul Eugen Nicolăescu, pe tema situaţiei sistemului sanitar, axându-mă pe cauzele care determină exodul medicilor din România, de exemplu condiţiile dificile de muncă şi slaba salarizare. Acestea sunt principalele domenii deficitare reclamate de medicii din România.

De asemenea, la începutul acestei luni, i-am adresat Ministrul Nicolăescu şi o întrebare cu privire la deficitul de personal din spitalele româneşti.

Răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii la interpelarea depusă în luna aprilie a acestui an îmi dă încredere că problemele medicilor sunt privite cu maximă seriozitate de actuala conducere a ministerului şi că rezolvarea acestora este prioritară. Ministrul Sănătății mi-a comunicat faptul că a fost construit un grup de lucru care analizează problematica revizuirii sistemului de salarizare prin stimularea performanţei şi competitivităţii în sistemul sanitar. Mai mult, rezultatele acestui grup de lucru vor fi transparente şi se vor prezenta actorilor interesaţi pentru dezbatere publică.

Sunt convins că situaţia din sistemul medical va fi rezolvată cât mai rapid, deoarece USL şi-a asumat ca prioritate, încă de la preluarea mandatului, construirea unui sistem sănătate bazat pe performanţă, care să cuprindă medici bine pregătiţi şi motivaţi corespunzător.