Chestorul Camerei Deputaţilor, Mircea Drăghici: Nu există o hartă a sărăciei în România

Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ – Chestorul Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mircea Drăghici, a declarat joi, în cadrul dezbaterii privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităţilor sărace din România, că în ţara noastră nu există o hartă a sărăciei şi că este momentul să se realizeze o astfel de hartă, bazată pe o matrice de indicatori convenită cu Uniunea Europeană.

‘Nu există o hartă a sărăciei în România, ne aducem aminte cu toţii că pe programul de dezvoltare rurală, măsura 322, Unitatea de Management a aplicat în mod arbitrar la evaluare un punctaj superior acelor localităţi care au venit, zicem noi, în mod subiectiv, cu adeverinţe semnate de preşedintele Consiliului Judeţean cum că ar fi cea mai săracă localitate din judeţ şi este în măsură să acceseze cele 2,5 milioane de euro în zona sau judeţul respectiv. Ştiţi foarte bine că după evaluare aplicării acestei măsuri, aproape că ideea desprinsă a fost că evaluarea a fost favorabilă pe bază de carnet de partid, în niciun caz către comunităţile sărace şi grupurile vulnerabile’, a spus Drăghici.

El a adăugat că este momentul ca în România să existe o hartă a sărăciei bazată pe o matrice de indicatori convenită cu Uniunea Europeană, pentru că evaluările precedente au fost făcute mai mult pe indicatorii Băncii Mondiale.

‘Ştim că Banca Mondială desfăşoară la acest moment o evaluare a comunităţilor sărace în mediul urban în România, dar nu este suficientă şi nu este pe indicatorii Comisiei Europene, de aceea ne-am văzut puşi în situaţia de a avea o astfel de iniţiativă legislativă’, a mai spus Mircea Drăghici.

Iniţiativa legislativă menţionată, a explicat chestorul Camerei Deputaţilor, a trecut de Consiliul Legislativ cu aviz, a trecut de Comisiile Avizatoare din Senat, exceptând Comisia de Afaceri Europene care a amânat avizul. În opinia sa, cel mai important este că a trecut de cele două comisii raportoare şi va urma probabil săptămâna viitoare să fie votată în plenul Senatului.

‘Acest proiect de lege are două segmente importante, una – crearea mecanismului, a grupului de lucru pe care noi l-am văzut la acest moment sub ordinea secretariatului general al Guvernului, prezent astăzi aici la dezbatere, un grup de lucru care să includă academicieni, instituţiile care dau aceşti indicatori şi, bineînţeles societatea civilă şi să se ajungă la creionarea hărţii sărăciei, una pe criterii convenite cu Comisia Europeană’, a declarat Drăghici.

El a spus că în cazul în care acest proiect trece Guvernului nu-i mai va rămâne decât să măsoare rezultatele ulterioare în beneficiul comunităţilor sărace şi speră aibă parte şi de experienţa ministrului Fondurilor Europene Eugen Teodorovici pentru ceea ce înseamnă fondurile europene.

‘Avem în intenţie în acest proiect de lege să trecem şi un fond la dispoziţia Guvernului, pentru cofinanţarea asistenţei financiare nerambursabile pentru comunităţile sărace, care de obicei nu dispun de aceste fonduri pentru cofinanţare şi de aceea banii nu ajung tocmai acolo unde este nevoie’, a mai afirmat Mircea Drăghici.

La dezbaterea proiectului de lege privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităţilor sărace din România, eveniment desfăşurat în colaborare cu Policy Center for Roma and Minorities, au mai participat, la Palatul Parlamentului, ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, vicepreşedintele PSD, senatoarea Gabriela Firea, reprezentanţi ai Guvernului şi ai autorităţilor publice centrale şi locale, membri ai Comisiilor parlamentare de specialitate, precum şi numeroase organizaţii non-guvernamentale cu expertiză în acest domeniu. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Mihai Simionescu)